8. 10. 2007

Opantávame – II. Umenie klamať

Žiaci, dnešná hodina vás stručne a neprehľadne prevedie úžasným svetom klamstva. Vyberieme sa do tajomných kútov slovných hier, no navštívime i malebnú krajinu ilúzií. Pripravte si zápisníčky, hosťuje dr.Pokecológ s jeho imaginárnym asistentom Sašom.

Jedno z Arménskych prísloví hovorí o tom, že kto vie dobre klamať, akoby vedel o jeden jazyk viac. Pravdaže. Hneď v úvode vyslovím niekoľko základných téz, aby diskutujúci mali podnet na vášnivé diskusie, ktoré poslednú dobu vznikajú.

Klamať sa DÁ naučiť
Klamanie je fajn ak to viete
Klame každý
Klamstvo nosí prospech

A hotovo, navarené. Pobite ma všetci koľko vás tu je. Poďme oklamať nejaké cipky, bude sranda. Základom pri klamstve je, aby bolo vierohodné. Na pokeci nie je vierohodné nič. Zdanlivo bezvýchodiskovú situáciu nám pomôže vyriešiť rada nepatrných detailov, ktoré pomôžu:

Nepravdivý profil
Ten sa dá vyplniť tak, aby bol „ušitý na mieru“ osobe ktorú ideme oklamať. Spoločné záujmy, sex po svadbe, sklamanie v láske, rovnaké domáce zvieratko. Prípadne rovnaká škola, ale tu pozor. O pozoroch neskôr. Ak máte klamlivý profil, tak podporí vaše klamstvo, no rozhodne sa nedá stavať na niekoľkých zaškrtnutých položkách.

Druhá osoba
Tento trik je veľmi starý, používal ho už môj učiteľ, keď mi o sebe rozprával a neskôr som zistil že len sleduje seriál a všetko preberá od hlavnej postavy. Ak teda chcete mať veľmi dobre postavenú osobu z klamstva, rozprávajte o niekom inom vo vlastnom mene. Ideálne na to sa hodí človek koho poznáte, viete jeho zvyky, vlastnosti, ktoré ho robia príťažlivým pre ostatných a vás nie. Píšte ako by ste boli niekým iným a žiadna otázka vás nezaskočí, pretože si len stačí spomenúť na danú osobu.

Pozor
Dávajte si pozor čo klamstvom sledujete a aké následky bude mať jeho odhalenie. Ak sa vydávate za majiteľa letiska, ľahko sa môže stať že sa cipka bude chcieť povoziť na vrtuľníku. Ak vystavujete na povrch svoje obrovské péro a vytiahnete z gatí ostrúhanú ceruzku, tak je problém. Nepoužívam trik s rovnakou školou, pretože nepoznám všade všetkých profesorov, miestne legendy. Nepoužívam ani triky, kde je potrebné mať nejakú konkrétnu vedomosť o ktorej nemám ani páru.

Prečo?
Napísať ďalší článok zo série Opantávame ma vedie k úvahe, prečo by mal byť zaujímavý. Väčšina z vás sem príde prečítať si nejakú príhodu, kde ma dievča víta s rozkročenou náručou a lúčenie v nej nikdy neprebehne ako z Rosamunde Pilcherovej. Preto som dnes pridal rovno články dva. Tento, nudný, suchý, ktorý hneď zavrhnete. A druhý, s dievčinou ktorú som oklamal a donútila ma napísať tento článok.

12 komentárov:

-- kamikatze -- povedal(a)...

nahodou, tento sa mi zda vtipny :) hlavne ten uvod :D na ten druhy idem teraz

Pokecológ povedal(a)...

To mi je jasne, uz ked som videl ze za tri minuty pribudli komentare, tak som vedel ze si tu :-)

Anonymný povedal(a)...

Zákon klamstva: Bez ohľadu nato, koľkokrát už bolo klamstvo odhalené, vždy zostáva nejaké percento ľudí, ktoré mu verí.
... lebo mu verit chce a to je zrejme tvoje stastie;)

-- kamikatze -- povedal(a)...

rss funguje, a deficit dobreho citania na blogoch tiez... a tak som tu :)

Anonymný povedal(a)...

Doktorko ako som slubil drzim sa nakratko:))Tak ze na tvoje,ale aj na moje pocudovanie nic ine mi neostava,len s tebou plne suhlasit:)))Ale nie aby si si zaal namyslat:))

Anonymný povedal(a)...

kiez by som tiez mohol povedat, ze rss funguje, ale nemozem, kedze nepouzivam atom, poko bude v tomto smere nieco noveho?

Pokecológ povedal(a)...

popracujem...

juicy povedal(a)...

je to sice pekne ale pri klamstve sa uz neda hovorit o umeni zvadzania ale o umeni klamat...klamstvo ako take je prostriedok kedy si uz naozaj nevieme rady - a to je situacia do ktorej sa skutocny zvadzac nemoze dostat...takze ja odporucam dobre porozmyslat nad tym, ci sa chceme naucit zvadzat alebo klamat...:)

Anonymný povedal(a)...

Náhodou som natrafil na túto stránku, a hovorím to len v tvojom osobnom dobre, že si zodpovedný za to čo vytváraš! Sám si to použil že kto bije mečom, mečom zahynie, tak by si mal tomu rozumieť. Učíš tu ludí klamať, uvádzaš ich do ilúzie a absolútnej temnoty. Či už si to uvedomuješ alebo nie, si spojený so svojím výtvorom a so všetkými ktorí tomu podlahli! Takú veľkú záťaž si robíš, ajkeď o tom nevieš! Tvoríš si tým vlastný osud! Čo zasievaš, to mnohonásobne zožneš, nie je žiadnej výnimky v tomto neochvejom zákone, neukryješ sa pred spravodlivosťou prírody ani tu, ani na "onom" svete! Ale kto chce kam pomôžme mu tam...píšem to len pre dobro(niesom vôbec podráždený alebo nahnevaný, v podstate mi ide o tvoje dobro bratm, obráť sa dokým je čas! Lebo už odbíja dvanásta!

Anonymný povedal(a)...

Náhodou som natrafil na túto stránku, a hovorím to len v tvojom osobnom dobre, že si zodpovedný za to čo vytváraš! Sám si to použil že kto bije mečom, mečom zahynie, tak by si mal tomu rozumieť. Učíš tu ludí klamať, uvádzaš ich do ilúzie a absolútnej temnoty. Či už si to uvedomuješ alebo nie, si spojený so svojím výtvorom a so všetkými ktorí tomu podlahli! Takú veľkú záťaž si robíš, ajkeď o tom nevieš! Tvoríš si tým vlastný osud! Čo zasievaš, to mnohonásobne zožneš, nie je žiadnej výnimky v tomto neochvejom zákone! Ale kto chce kam pomôžme mu tam...píšem to len pre dobro(niesom vôbec podráždený alebo nahnevaný, v podstate mi ide o tvoje dobro bratm, obráť sa dokým je čas! Lebo už odbíja dvanásta!
Tuším že nepotrebuješ takýto príspevok na stránke, ale napísal som to len pre tvoje dobro.

Pokecológ povedal(a)...

Krasna ludova mudrost, najviac sa mi paci to s rozsievanim :) Jasne ze sa stretavam s klamarmi na pokeci, loz ma vsak kratke nohy a preto sa skor ci neskor odhali :P Vdaka za starostlivost, roztomile...

Anonymný povedal(a)...

tebe i tvojim citatelom a citatelkam vrelo odporucam dve mudre knihy.
jednu napisal David Deida: Cesta praveho muze
druhu napisal Marcel Vanek: Energie sexu - po burlivych rokoch cca v 50-tke dospel k tomu, co vacsina zien ma zapisane v dusi od mlada a to comu mnohi muzi nechcu rozumiet , ze najlepsi sex / extaza/je ten spojeny-prepleteny s laskou v srdci,
ten kto ma odvahu rast, to urobi, ten komu staci ostat slepym trpaslikom a mysli si ze je velky lebo je na kopci - jeho nazor brat nebudem