14. 12. 2007

Predvianočný zhon

Uhorková sezóna. Predvianočný zhon, skúškové obdobia, klesajúce teploty. To všetko dokopy a ešte trochu viac sa podpísalo, že som sa uložil na zimný spánok. Hibernujem ako medveď, nebehám za sukňami, v zime žiadne nie sú, venujem sa práci a publikačnej činnosti.

Pred nedávnom som sa vyslovil v jednom rozhovore, že sa mám aj iné aktivity v živote, ako pokecológiu. Áno je to tak, nežijem pokecom, mám aj reálny život. Opíjanie, spev, nemotorný tanec, literárna činnosť, občas film, ženy ľahkých mravov nepoznajúce pokec a moji priatelia. Klasika. Dostal som dávnejšie otázku, ako by mala vyzerať moja ideálna žena. Koho to nezaujíma, nech preskočí nasledujúci odstavec.

Elegantná, moderná tmavovláska. Keď sa usmeje, tak cítim úprimnosť, keď je jej smutno, je aj mne. Má pochopenie pre moju individualitu, dáva mi priestor na svojich známych a dôveruje mi. Nemusí mať veľké kozy, ani vždy pripravený pekáč kedy si zažiadam. Stačí raz za dva-tri dni. Má ma rada, správa sa ku mne nežne a občas robí tie skvelé drobnosti, ako hladkanie vlasov, alebo škrabkanie len tak, lebo sa jej chce. Takých sú však stovky...

Neznášam Vianoce, rok čo rok sú komerčnejšie a pokec je zasratý od inzerátov a ľudí, ktorým sa nechce ísť vonku, keď nie je leto. Cipky tučnejú, veľa jedia a učia sa. Potom príde slávnostný deň, ktorý pominie a celé dni príprav sa rozplynú ako prd nad posteľou. Človek môjho typu sa na Vianoce stretáva s jednou anomáliou. Ženy, ktoré so mnou mali sex sa začnú ozývať, čo dostanú ako darček. A nie sú dve...

Zamilovanosť priatelia je stav mysle, ktorý nie je priamo emóciou, ale emócie znásobuje. Ak je človek zamilovaný, v mozgu zdieľa okruhy spolu so stavmi posadlosti, vášne, opilosti, smädu a hladu. Vezmime si do úvahy, že ak preskočí medzi ľuďmi iskra, logicky vzplanú vášňou, keď sa pritom opijú a pijú veľa, sú potom hladní, dalo by sa uvažovať, že prežívajú kvázi zamilovanosť. Absurdná konštrukcia, ale whisky mi našepkala, že by to mohlo zabrať.

Kľúčom a zároveň najťažšou časťou je práve úvodná iskra, na ktorej si môžeme neskôr rozložiť ohník v ktorom skôr, či neskôr zhoríme ako fakľa. Otázne ostáva, koľko krát musíme zhorieť, aby sme nezakladali ohník stále nespoľahlivo. U každého je to individuálne. Niekto donesie osem kanistrov benzínu a zažíva grandiózne otvorenie vatrou, potom však zvyšok večera len dohorieva, až kým nezhasne. Opačný prípad, z malého ohníka sa vytvorí vatra. Blbé na tom je, že žiaden oheň nehorí večne, verím že aj ten olympijský im už pár krát zhasol.

Určite si mnoho z vás myslí, že Pokecológ sa považuje za nadčasového jedinca, ktorý požral všetku múdrosť sveta, schopný vytrtkať všetko čo dýcha a nevyliezlo na stromy. Ak to nie je taká škaredá žena, ktorej fotku nepustí v maili antivírus. Nepravda, prečo by ste ma tu o sebe nenašli článok? ;-)

6 komentárov:

Anonymný povedal(a)...

hm, dost blba kombinacia - "nedbale" pohadzovanie odbornych terminov a zaroven neznalost ich spisovnej formy.
aby si zbytocne dlho nehladal, to kde si vzal vyraz "hybernacia"? :D

Pokecológ povedal(a)...

sorry za to y, nepostrehol som. Daj si to najst na googli, ked to nepoznas ;-)

Anonymný povedal(a)...

Otázne ostáva, koľko krát musíme zhorieť, aby sme nezakladali ohník stále nespoľahlivo.

to mi pripomenulo knihu od plzaka klic k vyberu partnera. neviem ci poznas a zaoberas sa okrem bab aj ich psichologyou

yva povedal(a)...

absolutne mimo kontext predvianočného zhonu...idem iba poškrabkať ego pokecológovi....excelentná zábava tieto blogy....ráno som dočítala Milana Kunderu a bola hotová z jeho zážitkov so ženami...ale ako vidím, pán Kundera sa nechytá....

Anonymný povedal(a)...

Trocha ma prekvapila yva. Co sa tyka chapania kontextu predvianocneho zhonu...

Aj Pokecolog je len clovek. Mnohi nemame radi Vianoce, z roznych dovodov.
Ti normalnejsi kvoli tomu, co by sa dalo scharakterizovat aj
ako "komercia sviatkov - sviatky komercie".
Ti vela pracujuci kvoli tomu, ze na Vianoce maju cas uvedomit si ze su sice mozno spokojni ale nie je iste ze aj stastni. Aj zrejme vedia preco, ale nezavisi to len od nich.
Ti menej normalni a ordinarnejsi ludia pre tzv. "povinne jazdy po generacnom zazemi a obzerstvo" - ktoremu neodolaju a shortly po sviatkoch rozmyslaju o novorocnych predsavzatiach typu "schudnem, prestanem fajcit, zmenim robotu, vykaslem sa na svokru a o rok zistim ze som nic z toho nespravil".
A potom mnohi maju asi Vianoce globalne radi - viacmenej nevedia preco, ale pasivne prijimanie vseobecne prezentovaneho obrazu tychto sviatkov je v zasade pohodlne a tak su stastni a spokojni ked im niekto oznami, ze teraz je cas, ked maju byt stastni a spokojni.

Neviem ci Pokecolog uz nasiel to, co chce kazdy z nas. Neviem ci je naozaj spokojny. Tiez neviem ci je naozaj stastny. Mozno ano. Mozno nie. V kazdom pripade ma pravo aj na utriedenie vlastnych myslienok.... precistenie svojich mozgovych zavitov... vnimanie vlastneho stastia... spokojnosti... alebo nespokojnosti... riesenie kazdodennych problemov... pracovnych veci... ci zitie svojho vlastneho zivota.

Predvianocny zhon znamena vselico. Pre vacsinu ludi asi nahanacky po obchodoch. Pre tych, co neocenuju komerciu a davove psychozy, znamena nieco ine. Tymto ludom sa tam zmesti aj pohoda a prirodzene okolnostami poskytnuty priestor na par tyzdnov vlastneho zivota.

Anonymný povedal(a)...

Sice je to troska od temy,ale prajem velkemu ujovi Pokecologovi tie najkrajsie Vianoce:)a uzij si ich aj ty....a dalsie skvele prispevky